Tancar
 • 14/02/2024

  La Formació Professional guanya protagonisme al Saló de l’Ensenyament

  Del 13 al 17 de març, el recinte de Montjuïc tornarà a ser l’epicentre de l’orientació educativa per als estudiants de Catalunya amb la celebració del Saló de l’Ensenyament. En la seva 33a edició, l’esdeveniment comptarà amb més oferta que mai de Formació Professional (FP), especialitat que creix un 10% respecte a l’edició de l’any passat, a més de mostrar totes les novetats per al proper curs pel que fa a batxillerat, graus universitaris, estudis superiors, idiomes i altres opcions formatives

  Enguany, el Saló de l’Ensenyament reunirà més de 200 expositors que presentaran la més completa oferta d’estudis per al curs 2024-25 i inclourà diferents serveis i activitats d’orientació i assessorament per als estudiants i les seves famílies.

  En aquesta edició. destaca especialment el creixement de la presència de centres de Formació Professional, àmbit que suposa el 38% de l’oferta del saló i que ocuparà gairebé tot el Palau 2 del recinte de Montjuïc. Aquest major protagonisme de la FP va en línia amb l’auge de la demanda de cicles formatius de grau mig i superior, la projecció d’ocupabilitat dels quals pels propers anys va en augment.

  Els expositors d’aquesta àrea ofereixen estudis vinculats al sector sanitari, la informàtica, la gestió administrativa, el màrqueting i la publicitat així com a la mecànica, l’estètica i la bellesa, les energies renovables, les disciplines artístiques, l’esport, la comunicació, la gastronomia o el turisme, entre d’altres. Dins d’aquest espai, empreses com Renfe o Seat també presenten els seus cursos formatius per ser maquinista de tren o professional vinculat a la fabricació d’automòbils.

  Estudis universitaris, idiomes i altra formació

  L’altre gruix de l’oferta del saló estarà al Palau 1 i correspon als estudis superiors, on s’enquadra el 40% dels expositors. Hi seran presents les 12 universitats catalanes, tant públiques com privades, així com els seus centres adscrits per presentar les titulacions de les seves facultats per al curs vinent. Igualment hi seran representades escoles de negocis i centres amb estudis superiors en cinema, moda, disseny, art dramàtic, dansa o música, entre d’altres propostes.

  Per altra banda, al saló es podrà trobar oferta formativa de centres universitaris internacionals de Estats Units, Alemanya, França, Itàlia, Regne Unit, Suïssa Luxemburg, i Andorra, i també d’altres punts d’Espanya com Madrid, Lleó, La Corunya, Alacant, Màlaga i Saragossa.

  Els estudis d’altres llengües també van a l’alça i el “Saló dels Idiomes, l’espai que aglutina tota l’oferta d’aquest sector, reunirà empreses que ofereixen des de cursos d’idiomes fins a estades a l’estranger.

  Finalment, els visitants trobaran altres opcions d’estudis complementaris des d’autoescoles fins a escoles d’auxiliars de vol, passant per cursos relacionats amb l’àmbit cultural, la comunicació o el lleure. L’oferta del saló es complementa amb empreses de serveis a l’educació, entre els quals destaca l’àmplia representació de residències per a estudiants en diferents ciutats.

  Orientació a mida per facilitar la tria

  A més d’aquest ampli ventall formatiu, l’orientació serà l’eix vertebrador de l’esdeveniment. Durant els cinc dies de celebració, el saló posarà a l’abast de l’alumnat i les seves famílies diferents serveis de consulta personalitzada, activitats d’assessorament en grup, i materials informatius per facilitar-los la tria d’estudis. El professorat i altres professionals de l’educació també trobaran xerrades a mida que els aportaran claus per acompanyar i orientar l’alumnat en la presa de decisions sobre el futur acadèmic i laboral. També hi ha previstos tallers, espais per l’autoconsulta d’informació, visites guiades, un servei telefònic i, com a novetat, un altre per WhatsApp per resoldre dubtes relacionats amb l’oferta formativa, itineraris o expositors a visitar durant el saló.

  Paral·lelament, el Departament d’Educació amplia enguany els punts d’atenció individualitzada del seu estand en què professionals de l’orientació educativa assessoraran les persones assistents a l’hora d’escollir estudis post obligatoris. A l’espai de Formació professional s’habilitaran taulells d’informació específics sobre els cicles de FP per àmbits temàtics, hi haurà un simulador de camions perquè el públic pugui conèixer els estudis de conducció de vehicles de transport per carretera i s’informarà sobre els certificats professionals. També s’estrenarà una àrea específica sobre l’escola inclusiva.

  Més concretament, l’espai d’informació i sensibilització dedicat a l’educació inclusiva serà accessible i incorporarà bucles magnètics per afavorir la comunicació amb persones amb problemes auditius i ordinadors amb programari específic per facilitar l’accessibilitat. En el Saló hi haurà, un mapa d’ubicació en relleu i també personal d’atenció amb coneixement de la llengua de signes. Per altra banda, el dia 13 de març, el Saló de l’Ensenyament adaptarà sensorialment, amb menys estímuls sonors i lumínics, la franja horària de 17 a 19h per facilitar la visita de l’alumnat amb trastorn de l’espectre autista (TEA) i les seves famílies.

  Per la seva banda, l’estand del Departament de Recerca i Universitats, oferirà informació, xerrades i atenció personalitzada sobre els processos d’accés i admissió a les universitats de Catalunya, així com sobre les beques i els ajuts disponibles, posant especial interès en les darreres novetats en relació a les Proves d’Accés a la Universitat (PAU). L’estand disposarà de dos espais amb personal especialitzat de l’Oficina d’Accés a la Universitat (OAU) i de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) dedicats a l’atenció personalitzada dels estudiants i a la celebració de xerrades informatives d’interès per als futurs universitaris.

  Ciència i tecnologia més atractives

  El Saló de l’Ensenyament incorporarà altres espais d’activitats divulgatives i experiencials per donar a conèixer els estudis STEM (vinculats a les ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) als joves estudiants d’ESO i batxillerat. Així l’Espai Ciència aproparà de forma pràctica, propera i amena la recerca i la innovació que es du a terme a les universitats, centres d’investigació i empreses catalanes amb diferents proves i experiments científics. Igualment, a l’Aula de Tecnologies Multimèdia, organitzada pel Centre de la Imatge i Tecnologia Multimèdia (CITM-UPC), tindran lloc demostracions i activitats relacionades amb les noves tecnologies, els videojocs i la realitat virtual, entre d’altres.

  L’esport universitari també serà protagonista al saló que acollirà diverses competicions en categoria femenina i masculina. Entre elles, el Campionat de Catalunya Universitari de 3×3  que organitza el Servei d’Esports de la Universitat de Barcelona amb el suport de l’ECU (Esport Català Universitari) i la Federació Catalana de Bàsquet. També hi ha previst partits de pickleball (esport de pala que combina elements del tennis, del pàdel, bàdminton i ping pong) o partides simultànies d’escacs.

  L’oferta d’activitats lúdiques del Saló de l’Ensenyament es completarà amb l’espai que organitza Adolescents.cat, on s’hi faran concerts, el programa “Loft” d’iCat en directe, així com un taller de DJ’s, un videmató 360º, sortejos i concursos. A més, n’hi haurà una zona gastronòmica amb foodtrucks.

  El Saló de l’Ensenyament ocuparà els Palaus 1 i 2 del recinte firal de Montjuïc i es podrà accedir en tres torns a escollir: de matí (de 9h a 12.30h), de migdia (de 12.30h a 15.30h) o de tarda (de 15.30h a 19.00h, ampliable fins les 20.00h el dissabte dia 16) per regular l’afluència de públic. El diumenge dia 17 de març, només hi haurà un únic torn de matí en horari de 9h fins a les 14.30h. El preu de l’entrada individual és de 7 euros. Hi ha descomptes per a grups escolars o usuaris del carnet jove a través de la web (www.saloensenyament.com).

  Barcelona, 14 de febrer de 2024

  ACREDITACIONS DE PREMSA (sol·licitud on-line) aquí

  IMATGES (edició 2023) aquí

  Maria Dolors Herranz / Albert Sas
  Tel.
  93233 25 41
  mdherranz@firabarcelona.com