Tancar
 • 06/03/2024

  El Saló de l’Ensenyament augmenta l’oferta educativa i els serveis d’orientació

  Del 13 al 17 de març, el recinte de Montjuïc tornarà a ser lloc de pas imprescindible per a milers de joves d’arreu Catalunya que acaben l’ESO o el Batxillerat i que han de començar a traçar el seu futur acadèmic i professional. Per a tots ells, el Saló de l’Ensenyament aplega la més completa oferta d’estudis post-obligatoris amb més de 220 expositors i 170 activitats d’orientació i assessorament per ajudar-los en la seva tria. Enguany, el saló reforça, a més, els serveis de suport i consell a les famílies.

  En la seva 33ena edició, el Saló de l’Ensenyament tindrà més oferta que mai de Formació Professional (FP), especialitat que creix un 10% respecte a l’any passat, a més de mostrar totes les novetats per al curs 2024-25 pel que fa a batxillerat, graus universitaris, estudis superiors, idiomes, ensenyaments artístics i esportius, i altres opcions formatives complementàries.

  En línia amb l’increment de la demanda de cicles formatius de grau mig i superior dels darrers anys, la Formació Professional guanya protagonisme al saló amb un 38% dels expositors. Els estudis presentats en aquest àmbit estaran relacionats amb el sector sanitari, la informàtica i tecnologia, la gestió administrativa, el màrqueting i la publicitat així com a la mecànica, l’estètica i la bellesa, les energies renovables, les disciplines artístiques, l’esport, la comunicació, la gastronomia o el turisme, entre d’altres. Dins d’aquest espai, empreses com Renfe o Seat també presenten els seus cursos formatius per ser maquinista de tren o professional vinculat a la fabricació d’automòbils.

  Estudis universitaris, idiomes i altra formació

  L’altre gruix de l’oferta del saló correspon als estudis superiors, on s’enquadra el 40% dels expositors. Hi seran presents les 12 universitats catalanes, tant públiques com privades, així com els seus centres adscrits per presentar les titulacions de les seves facultats per al curs vinent. Igualment hi seran representades escoles de negocis i centres amb estudis superiors en cinema, moda, disseny, art dramàtic, dansa o música, entre d’altres propostes.

  Per altra banda, al saló es podrà trobar oferta formativa de Alemanya, Regne Unit, França, Xina, Itàlia, Irlanda, Suïssa, Luxemburg, Malta, Eslovàquia, Lituània i Andorra, i també d’altres punts d’Espanya de fora de Catalunya com ara Madrid, Lleó, A Corunya, Alacant, Burgos, València, Màlaga i Saragossa.

  Els estudis d’altres llengües també van a l’alça i el “Saló dels Idiomes”, l’espai que aglutina tota l’oferta d’aquest sector, aplegarà empreses que ofereixen des de cursos d’idiomes fins a estades a l’estranger.

  Finalment, els visitants trobaran altres opcions d’estudis complementaris des d’autoescoles fins a escoles d’auxiliars de vol, passant per cursos relacionats amb l’àmbit cultural, la comunicació o el lleure. L’oferta del saló es complementa amb empreses de serveis a l’educació, entre els quals destaca l’àmplia representació de residències per a estudiants en diferents ciutats.

  Orientació a mida per facilitar la tria

  A més d’aquest complet ventall formatiu, l’orientació continua sent l’eix vertebrador de l’esdeveniment. Durant els cinc dies de celebració, el saló posa a disposició del públic més de 170 activitats d’assessorament, entre les quals es reforçaran les adreçades a les famílies.

  Hi haurà més de 70 xerrades per a joves, famílies i professorat, una dotzena de tallers per a pares i mares, més de 80 visites guiades per a grups escolars, un espai d’autoconsulta d’informació, i un servei d’atenció personalitzada amb psicòlegs i psicopedagogs que preveu atendre més de 1.200 persones. A més, per preparar la visita al saló se celebraran conferències prèvies amb consells a través de les xarxes socials, s’han editat materials informatius per a escoles i famílies, i s’ha obert un servei d’atenció telefònica i, com a novetat, un altre per WhatsApp per resoldre dubtes relacionats amb l’oferta formativa, els itineraris acadèmics o els expositors participants.

  Paral·lelament, el Departament d’Educació amplia enguany fins a 16 els punts d’atenció individualitzada del seu estand en què professionals de l’orientació educativa assessoraran les persones assistents a l’hora d’escollir estudis post obligatoris. A l’espai de Formació professional s’habilitaran taulells d’informació específics sobre els cicles de FP per àmbits temàtics, hi haurà un simulador de camions perquè el públic pugui conèixer els estudis de conducció de vehicles de transport per carretera i s’informarà sobre els certificats professionals. També s’estrenarà una àrea específica sobre l’escola inclusiva.

  Més concretament, l’espai d’informació i sensibilització dedicat a l’educació inclusiva serà accessible i incorporarà bucles magnètics per afavorir la comunicació amb persones amb problemes auditius i ordinadors amb programari específic per facilitar l’accessibilitat. A l’estand hi haurà un mapa d’ubicació en relleu i també personal d’atenció amb coneixement de la llengua de signes. Per altra banda, el dia 13 de març, el Saló de l’Ensenyament adaptarà sensorialment, amb menys estímuls sonors i lumínics, la franja horària de 17 a 19h per facilitar la visita de l’alumnat amb condició autista (TEA) i les seves famílies.

  Per la seva banda, l’estand del Departament de Recerca i Universitats, oferirà informació, xerrades i atenció personalitzada sobre els processos d’accés i admissió a les universitats de Catalunya, així com sobre les beques i els ajuts disponibles, posant especial interès en les darreres novetats en relació a les Proves d’Accés a la Universitat (PAU). L’estand disposarà de dos espais amb personal especialitzat de l’Oficina d’Accés a la Universitat (OAU) i de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) dedicats a l’atenció personalitzada dels estudiants i a la celebració de xerrades informatives d’interès per als futurs universitaris.
  Ciència, tecnologia i esport

  El Saló de l’Ensenyament incorporarà altres espais d’activitats divulgatives i experiencials per donar a conèixer els estudis STEM (vinculats a les ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) als joves estudiants d’ESO i batxillerat. Així a l’Espai Ciència, coordinat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la innovació, es faran proves i experiments científics. Igualment, a l’Aula de Tecnologies Multimèdia, organitzada pel Centre de la Imatge i Tecnologia Multimèdia (CITM-UPC), tindran lloc demostracions i activitats relacionades amb les noves tecnologies, els videojocs i la realitat virtual, entre d’altres.

  Per altra banda, s’han programat diverses activitats esportives com el Campionat de Catalunya Universitari de 3×3 de Bàsquet; partits de pickleball (esport de pala que combina elements del tennis, del pàdel, bàdminton i ping pong); partides simultànies d’escacs; escalada en rocòdrom o entrenament de piragüisme amb caiac ergòmetre.

  El Saló de l’Ensenyament inclou a més activitats lúdiques com les de l’espai d’Adolescents.cat, on s’hi faran sessions de DJ’s, sortejos, concursos, entrevistes i programes en directe. També concerts de Buhos, Ginestà, Sexenni, Mama Dousha, Pelat & Pelut i Dani6ix&Izzkid. A banda, hi haurà un taller de DJ’s amb Ràdio Flaix, un vídeomató en 360º, i una zona gastronòmica amb foodtrucks.

  El Saló ocuparà els Palaus 1 i 2 i la Plaça de l’Univers del recinte firal de Montjuïc i es podrà accedir en tres torns a escollir per regular l’afluència de públic: de matí (de 9h a 12.30h), de migdia (de 12.30h a 15.30h) o de tarda (de 15.30h a 19.00h, ampliable fins les 20.00h el dissabte dia 16). El diumenge dia 17 de març, només hi haurà un únic torn de matí en horari de 9h fins a les 14.30h. El preu de l’entrada individual és de 7 euros. Hi ha descomptes per a grups escolars o usuaris del carnet jove a través de la web (www.saloensenyament.com).

  Barcelona, 6 de març de 2024

  ACREDITACIONS DE PREMSA aquí

  Maria Dolors Herranz / Alberto Gómez
  Tel. 93 233 25 41 – 627 93 61 13
  mdherranz@firabarcelona.com
  alberto.gomez@periodistes.org